Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhodl jsem se přestěhovat na ostrov

 

Těm, kteří se nespokojí jen s pobytem v zimních měsících a nebo s příjemnou letní dovolenou na Gran Canaria a nebo těm, kterým se zde zalíbilo a chtějí zde strávit penzi nebo i produktivní věk, nezbývá než se na ostrov přestěhovat. 

Co to pro každého znamená doma, nebudeme rozebírat, neboť je to silně individuální záležitost. Někdo vlastní dům, jiný byt, další bydlí v pronájmu, každý z těch, co se chtějí přestěhovat, musí řešit jiné rodinné či pracovní záležitosti. Podstatné je však to, co čeká a nemine všechny adepty stěhování před tímto krokem přímo  na Gran Canarii.
 
V první řadě se musí ten, kdo chce na ostrově trvale bydlet, řádně policejně přihlásit. Pravidla Schengenu bez přihlášení tolerují pouze 90 dní bez oznamovací povinnosti, poté je nutno vyhledat „ayuntamiento“  a absolvovat přihlášení. K tomu je nezbytné mít nájemní smlouvu k bytovému prostoru nebo výpis z katastru, osvědčující vlastnictví nemovitosti. Zde mnozí možná namítnou, že příjezd na ostrov probíhá bez policejní kontroly a že také nikdo nikde nikoho nekontroluje a je tedy zbytečné se hlásit k pobytu. Na to je však nutné uvést, že cizinecká policie je značně nepříjemná a klid je pouze do první kontroly, třeba silniční. Těm, kteří zde chtějí žít v klidu a legálně pracovat či pobírat penzijní dávky pak nic jiného než trvalé přihlášení nezbývá.
 
Po přihlášení k trvalému pobytu je posledním krokem získání potvrzení o „residencii“, které vybavuje cizinecká policie. Potvrzení přináší řadu výhod a žádné mimořádné povinnosti. K těm výhodám patří levnější poplatky za vodné a stočné, slevy na letenky mezi ostrovy a do kontinentálního Španělska, slevy na trajekty na stejných trasách či nižší sazby za vedení bankovního účtu. Tou základní výhodou je legálnost pobytu, možnost podnikání či zaměstnání se, možnost čerpání zdravotní péče na základě pojištěnecké karty z ČR nebo přihlášení se ke zdravotní péči španělského systému či přenesení penze z ČR. Ale to je již na úplně samostatné téma.
 
Stěhování ale znamená především i vyřešení nerudovské otázky : co s nimi, tedy co s věcmi, v republice. Co lze zjistit na webech zemí, ze kterých se stěhuje více lidí, třeba Němců či Švédů, každý to řeší jinak. Někdo vše rozdá, jiný prodá, někdo si vše zabalí a odveze na Gran Canarii. Asi neexistuje univerzální řešení, skutečnost je však taková, že by si měl každý dobře rozmyslet ekonomickou stránku věci, tedy zda ho případné zakoupení všeho potřebného na ostrově nebude stát více než zaplacení přepravních nákladů. Stěhovací služby nejsou v mezinárodním měřítku nejlevnější, ale 30 m3 dá přepravit ze středu Evropy za cenu kolem 60.000 Kč. A protože se jedná o stěhování soukromých věcí, neplatí se žádné celní poplatky. (údaje platné v roce 2013)
 
Takže hodně štěstí při rozhodování. 
 
 
 
 

 

 
TOPlist