Jdi na obsah Jdi na menu
 


Doprava po ostrově Gran Canaria

Na Gran Canaria můžete k dopravě využít i naše služby. Dopravíme Vás z letiště do hotelu a z hotelu na letiště, na pláže, do hlavního města, na sever či západ ostrova, i na nejvyšší horu Pico de Las Nieves. Více informací o cenách dopravy, jednotlivých výletech a termínech se dozvíte na našem webu www.grancanariaservis.cz

Gran Canaria je sice geograficky umístěna v Africe, ale s velbloudy se na silnicích nesetkáte, Výlet v sedle na jejich hrbu po písečných dunách si ale dopřát můžete, je skutečným zážitkem. Stejně tak i jízda autobusem společnosti Global, která zajišťuje pravidelnou dopravu po celém ostrově, řidiči totiž jezdí zásadně stylem brzda-plyn a to včetně horských partií ostrova, kde jsou pouze úzké silnice často nad příkrými srázy.

Nejfrekventovanější jsou samozřejmě linky mezi jednotlivými turistickými centry, to se ani nemusíte pídit po jízdním řádu, stačí se posadit v některé z hezkých krytých zastávek a autobus přijede dříve, než se nadějete. Jinak je tomu však při cestách autobusem do vnitrozemí ostrova. Zde je nutné počítat dokonce s tím, že autobus se nemusí ten den vracet zpátky.
 
Komu se nechce čekat na zastávkách a má na to si připlatit, může si zvolit jeden z mnoha desítek vozů taxislužby, které je možné odchytit kdekoliv na silnici nebo na jejich označených stanovištích. Ceny již nejsou tak výhodné, jako tomu bylo před deseti či patnácti lety, ale přesto na krátké vzdálenosti a při plném obsazení vozu je tento způsob dopravy levnější než jak známe z domova.
 
Ten kdo se nechce „mačkat“ v autobusu a ani nechce přeplácet taxíkáře, si může vybrat z nepřeberné a tedy i nepřehledné nabídky autopůjčoven, které své sítě roztahují od letiště až do jednotlivých ubytovacích komplexů. A splétají pro zákazníky neprůhledné cenové pasti různých akcí, jejichž výhoda se ztratí při dotazu na DPH, pojištění či doplnění nádrže na závěr zápůjčky. Takže pozor, ne vše, co vypadá levně, musí být skutečně výhodné. A o technické kvalitě některých zázraků raději ani nemluvit. Inu, krize dorazila i na Kanáry a někteří podnikavci se s ní vypořádávají různě. A tak kdo nechce rískovat život v některé z "plechovek", měl by se podívat na nabídku kvalitních autopůjčoven ZDE
 
Ale rychle k obecným požadavkům při zapůjčení auta. Půjčovny chtějí dva doklady, platební kartu nebo hotovost na kauci, platný řidičák a věk nad 21 let. I na kanárských ostrovech se musí používat pásy, telefon v ruce při řízení znamená problém s policií, a překročení rychlosti se nedoporučuje, pokuty bývají ostré, policisté nekompromisní a jsou známy i případy, kdy pokuta dorazila za turistou i do Čech. Jen pro pořádek trochu silničních pravidel : v obci je povolena 40ka, mimo obec stovka a na dálnici 120ka. Ve Španělsku je povolený alkohol ve výši 0,5 promile, ale ti, kteří měli pod vlivem havárii, pití před jízdou nedoporučují, postup policie je velmi přísný. Parkovat se může všude, kde to není zakázané, tedy hlavně tam, kde není žluté značení. Modré zóny jsou placené a přibývají, na úkor těch nebarevných.

Známé jsou historky "cestovatelů", kteří si půjčili někde auto za "pár babek". Nevěřte tomu, to jsou jen báchorky, jako ty o dvoumetrové štice ve Vltavě. Prostě přemýšlejte a nevěřte slepě, že půjčit si auto z půjčovny je levnější než jet na výlet s námi. Kvalitní pojištěné auto (např. AVIS) vás stojí na den 40 euro bez navigace či dětské sedačky, parkovného nebo benzínu. 40 euro je pak přibližně cena našeho čtyřhodinového výletu a pokud si chcete užít dovolenou, zaplaťte si za 40 euro klidně každý den nás bez starostí kde parkovat, jak si auto převzít, kde natankovat a kudy jezdit. A pokud si chcete užít dovolenou, nepotřebujete auto každý den. Každá půjčovna si navíc blokuje pro případ poškození auta částku 500 - 1.000 eur na vaší kreditce

Pokuty za přestupky jsou možné i v řádech stovek euro a i přes nízké ceny benzínu si na ně těžko ušetříte. Benzín stojí v přepočtu 26 korun (2015) a jeho výše je ovlivněna nízkou spotřební daní.
 
A poslední doporučení na závěr : ostrov je hornatý, silnice jsou úzké a křivolaké, občas vedou i nad propastmi. Kdo není dobrý řidič, neměl by přeceňovat své schopnosti a raději některé trasy oželet. Zvažte proto nabídku našich výletů.  
 
 

 

 
TOPlist