Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárská kuchyně je skutečně výborná

fotografie5070_resize.jpg

Mnoho turistů přijíždí na Gran Canaria kvůli neopakovatelným kulinářským zážitkům. Vždyť přece papas arrugadas con mojo picón nebo gambas al ajillo patří ke skutečně světoznámým kanárským specialitám.

Jistě, rozvoj hotelů se službami all inclusive, dal trochu zapomenout na tradiční kanárské hospůdky s neopakovatelnými tapas nebo čistě kanárským jídlem ropa vieja, ale přesto věci znalí vždy vědí, kam se za dobrým jídlem vypravit.

Mezi nejvíce používaná masa kanárské kuchyně patří maso kozí, kůzlečí, vepřové, telecí, kuřecí a králičí. A dům od domu, restaurace od restaurace se liší jejich příprava i výsledná chuť. Z mořských ryb se nejvíce používá maso kanice temného, okouna, mnohopiláka, papouščí ryby a tuňáka, a téměř ve všech pobřežních restaurací jsou v nabídce zcela čerstvé ryby z daného dne. Stačí se jen rozhlédnout a hledat například restaurace samotných rybářů, tzv. Cofradías.

Na Gran Canarii se kuchyně lidová mísí s kuchyní moderní, vždy se stejným potravinovým základem a vždy velmi různorodá.

V tradičních restauracích, a pohříchu vyskytujících se jen v domorodých částech ostrova, má návštěvník k rozhodování širokou nabídku jídelníčků a může si v nich vybírat skutečné speciality, jako např. dušené kozí maso, „los tollos en salsa“ (maso z mladého žraloka ochucené omáčkou z česneku, kmínu, šafránu, papriky, olivového oleje a octa), „las carajacas“ (telecí játra s omáčkou, jejíž základem je tymián a česnek), „la ropa vieja“ (cizrna smíchaná s kusy telecího a kuřecího masa, kousky smažených brambor a omáčkou na bázi cibule, rajčat, bílého vína, šafránu, bobkového listu, tymiánu, petržele a černého pepře). Kdykoliv během dne je chutná i pečená vepřová kýta i když v posledních letech je spíše v jídelníčku nahrazována masem, krájeným na proužky a připraveným ve fritéze. Přílohy jsou ve většině restaurací již „moderní“ a tak pokud nechcete hranolky, ale třeba kanárské brambory, musíte na to obsluhu upozornit.

Ale králem kanárské kuchyně je místní pochoutka „sancocho canario“ (osolená ryba cherne – okoun, brambory, sladké brambory batata, trocha gofia a vše zalité typickou omáčkou mojo), tedy něco na způsob "všechno z jednoho hrnce". Mezi typické předkrmy na ostrově patří rybí polévka, hustá zeleninová polévka „potaje“, vařené maso servírované s velkými kusy vařené zeleniny „el puchero“, či velký kus dušeného hovězího masa se zeleninou „el rancho“.

Návštěvník Gran Canaria by si však neměl nechat ujít ochutnání typických kořeněných kanárských oliv „las aceitunas aliñadas“, las papas arrugadas con el mojo picón – malých kanárských brambor vařených v silně slané vodě ve slupce a podávané většinou s typickou mírně pikantní omáčkou zelenou či červenou.

Opravdoví kulináři přišli na chuť kanárským sýrům, které dělají z Gran Canaria takovou malou Francii pro jejich rozmanitost, počet a výborné zpracování. S renezancí pastevectví a chovu ovcí a koz se z ostrova stává doslova bašta sýrů a v každé vesnici se oprašují rodinné sýrárny. Doporučujeme vyzkoušet měkké velmi jemné sýry (quesos tiernos), polozralé sýry (quesos semicurados), zralé a tvrdé sýry (quesos curados) či jedinečné sýry ze středu ostrova či např. sýr, jehož syrovátka je ochucená květem z bodláku (queso del flor). Je nutné si ve výběru dát pozor na fakt, že zralý sýr, zde na Gran Canaria, je zcela jiný než jak jsme zvyklí v Čechách. Zde sýry zrají bez zvláštního chlazení v jeskyních a poté na vzduchu, a čím je sýr starší a tvrdší, tím je zralejší. Ty nejtvrdší mají sice hodně vysoký obsah cholesterolu, ale jsou skutečně vynikající a snesou srovnání s italským parmezánem. A vydrží i přepravu letadlem :-). 

Tak dobrou chuť! 

 
 

 

 
TOPlist