Paella pro 5 tisíc lidí
V El Tablero nedaleko Maspalomas v neděli vyvrcholily oslavy na počest Nejsvětější Trojice tradiční výrobou a ochutnávkou obří paelly pro 5000 hostů.
Příprava slavnosti začala již v šest hodin ráno květinovou výzdobou ulic, vaření paelly začalo v devět hodin. Na výrobu této tradiční pochoutky bylo spotřebováno 350 kilogramů rýže a 700 litrů vývaru, přičemž ingredience pro její výrobu poskytl už v pátek Hotel Riu.
Pánev na přípravu paelly byla vyrobená v roce 1990 za cenu 6000 eur (tehdy milion peset). Má průměr 5 metrů a je 22 centimetrů hluboká, její varná plocha je 17 m2 a váží tunu.
Vyjma 350 kilogramů rýže a 700 litrů vývaru bylo při přípravě paelly dále spotřebováno 80 litrů olivového oleje, 25 kilo česneku, 100 kilo cibule, dalších 100 kilogramů nasekané červené a zelené papriky, 160 kilo nakrájené vepřové kýty, 230 kilo kuřecích křidélek, 200 kilo nakrájené chobotnice, 100 kilogramů drcených rajčat, 2 kila žlutého potravinářského barviva, 10 kilo koncentrovaného vývaru v pastě, 10 kg jemné soli,80 kilo zelených fazolek, 80 kilo hrachu, 60 kilo mušlí, 160 kilo krevet, 50 kilo papriček, 30 svazků petržele a 40 kilo citronů.
Paellu připravovalo několik hodin 32 kuchařů z hotelů RIU a tucet studentů ze školy Hospitality Arinaga a na míchání používali 8 lopat a 6 hrábí dlouhých 6 metrů. Oheň spolykal 200 briket, 400 kilogramů dřeva a 300 kilogramů uhlí.