Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Kanárských ostrovech je nedostatek brambor

6. 9. 2023

papas-arrugadas-sq.jpg

Kanárské ostrovy: již několik dní řeší média, ale hlavně spotřebitelé, poměrně zásadní problém: nedostatek brambor a jejich cenu.

Souostroví, které bylo v minulosti exportérem brambor, je nyní více než polovinu běžného roku závislé na jejich dovozu. Dovozu paradoxně ze země, kam se dříve brambory vyvážely, z Anglie. Tam ale mají místní farmáři velký problém, který se jmenuje mandelinka bramborová. Kanárská vláda se obává zavlečení mandelinky na ostrovy a jejího následného nekontrolovaného šíření a proto dovoz brambor z Anglie zakázala. To se samozřejmě ihned projevilo na jejich ceně. Bohužel je souostroví závislé na dovozu proto, že místní farmáři, pěstující brambory sice vynikající kvality ale na relativně malých polích, nebyli schopni odolat zahraničním producentům. Navíc byl dovoz v mnoha případech dotován a tak v důsledku došlo k doslovnému zničení domácích producentů. To je vidět například na Gran Canaria zejména v horských oblastech, kde dříve obdělávaná pole brambor dnes leží ladem. 

Nedostatek brambor v důsledku zákazu dovozu z Velké Británie je tak vážný, že některé supermarkety se nastalou situaci rozhodly řešit omezením jejich prodeje. Například Mercadona povoluje prodej na jednoho zákazníka maximálně tří kilogramů brambor. To má zabránit spekulacím. Takový zákaz je ale velmi snadné obejít opakovanou návštěvou prodejny, i když samozřejmě je to časově nákladné. Některé rodiny to tak dělají a vytváří si zásoby. 

Nedostatek brambor na Kanárských ostrovech je problém, který zajímá ale nejen kuchaře a hospodyňky. "Papa" je prostě součást Kanárských ostrovů a obyvatelé velice těžce nesou, že doslova během týdne zmizely z jídelních lístků většiny restaurací a z domácích stolů tolik oblíbené pokrmy. Vždyť kdo by neznal papas arrugadas, papas viudaspapas rellenas al estillo de canarias, papas locas, papas canarias gratinadas, tortitas, ropa viejaensaladilla rusa, tortillas a mnoho dalších. (poznámka redakce: nehledě na skutečnost, že je problém si nyní na Kanárech připravit český bramborový salát)

Kanárští politici nyní zvažují možnost dovozu brambor z Izraele, Egypta nebo Dánska. Za přísných kontrol lze dokonce uvažovat o dovozu ze Severního Irska nebo Skotska. Tam zatím žádné mandelinky hlášené nejsou. „Stále je ale důležitější udržet mandelinku mimo ostrov, než riskovat a zvýšit nabídku brambor. Jinak by byly důsledky horší, než jaké zažíváme nyní,“ řekl ministr pro zemědělství Kanárských ostrovů Narvay Quintero.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist