Jdi na obsah Jdi na menu
 


Práce na Gran Canaria

Španělskem cloumá od roku 2007 ekonomická krize a tak zapomeňte na doby, kdy stačilo se projít po Playa del Inglés, poptat se v pár restauracích nebo hotelech a získat místo číšníka, servírky nebo člena animačního týmu. 

Na kanárských ostrovech, Gran Canaria nevyjímaje, je skoro 30% nezaměstnanost a ne všichni nezaměstnaní  jsou navíc v evidenci pracovních úřadů. Krize, a také hotely s nabídkou all inclusive dusí restaurace a bary, dříve prosperující kolem hotelů. Hosté zůstávají v hotelových komplexech a všichni poskytovatelé služeb v jejich blízkém i dalekém okolí živoří. 

Nejinak je tomu v tzv. rezidenčních zónách. Statisticky je sice průměrná mzda na kanárech 1.200 euro, ale většina canarios, pokud má legální práci,  si domů nese měsíčně kolem 700 - 800 euro. A to na uživení rodiny skutečně nestačí. Cenu práce navíc znehodnocují samotní nezaměstnaní, kteří přijímají práci na černo, kdy zaměstnavatel za ně neodvádí ani sociální ani zdravotní pojištění. 

Sehnat práci je tak velmi komplikované, bez znalosti minimálně španělštiny skoro nemožné. Hotely, i když hlásí "vyprodáno", nové zaměstnance nepřijímají a pokud ano, základním požadavkem je jeden světový jazyk a španělština, dále pak NIE, tedy daňové a registrační číslo pro cizince (přihlášení na policii). Jsou zde sice pracovní weby, agentury, různí zprostředkovatelé, je zde samozřejmě i pracovní úřad, podporu však uchazeč dostane jen pokud byl již na ostrovech zaměstnán. Práci je tak možné sehnat prakticky jen přes známé a je zcela nezbytné se obrnit trpěllivostí, sledovat nabídky a rozesílat CV. Nebo si našetřit alespoň na jeden rok života, vyrazit na Gran Canaria, ubytovat se a shánět. Podle našich zkušeností mají výrazně vyšší naději na zajištění obživy ti, kteří si zde založí živnost (autónomo). 

V souvislosti s mnoha dotazy a žádostmi, se kterými se na nás obracejí naši čtenáři, si dovolujeme upozornit, že náš web je webem informačním a není v žádném případě zaměřen na poptávání, opatřování a zajišťování pracovních nabídek a pracovních smluv.

Není to ani v našich silách, sledovat všechny nabídky a zprostředkovávat zaměstnání. Pokud se s nějakou hodnověrnou nabídkou práce seznámíme, zveřejňujeme ji neprodleně na FORU nebo na našem Facebookovém profilu

Proto se prosím na nás neobracejte se žádostmi o zajištění práce ať ve formě brigády nebo trvalého pracovního poměru. Nejsme schopni Vašim žádostem vyhovět.  

Na našem webu je sekce FORUM, kde naleznete průběžně informace o pracovních nabídkách. Doporučujeme všem zájemcům o práci na Gran Canaria, aby se nejprve dlůkladně seznámili se situací na pracovním trhu prostřednictvím nabídek a poptávek, případně mailovým dotazem u některé z pracovních agentur, než vyrazí na ostrov. Ale jak jsme psali, kdo nechce spát na pláži a dělat na černo, má v současnosti manévrovací prostor hodně zúžený. 

Redakce. 

 
 

 

 
TOPlist