Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archeologická pátraní na Gran Canaria

fotografie2550_resize.jpg

Gran Canaria je nejen rájem pro milovníky pláží, nebo třeba botaniky či pěší turisty, ale i pro ty, kteří se rádi vydávají proti proudu času.

Právě na Gran Canaria naleznete nejbohatší a nejzachovalejší naleziště domorodých uměleckých a kulturních předmětů prehispánské doby. Doby, kdy na ostrovech žil tajemný lid guančů.

Převládají naleziště jeskynních skalních maleb jako například Cueva Pintada v Gáldaru, která je umělou jeskyní vyhloubenou do sopečného kamene, jejíž stěny jsou vyzdobeny motivy s geometrickými tvary čtverce, trojúhelníku a kruhu v načervenalé, okrové a bílé barvě; podobné těm, které byly dochovány a dominují na místních keramikách a uměleckých předmětech. Neméně efektní je i kolem dokola stojící osada, která byla postupně objevována po dobu více jak 20 let a ve které je možné si vychutnat ostatky původních domů, jejichž interiér je vybaven a které nám poskytují svědectví o většině činností, které zde byly vyvíjeny.

Ti, kteří se chtějí přiblížit a více seznámit s kulturním a uměleckým dědictvím Gran Canarie, by si toto archeologické naleziště se zachovanými a zrestaurovanými skalními malbami neměli nechat ujít. Jeho objev je datován až do roku 1873 a má neuvěřitelnou historickou hodnotu.

Další skupinu lokalit, kterou si návštěvník Gran Canarie nesmí nechat ujít, jsou sýpky osad z prehispánské doby. Ne všechny byly schopny čelit zubu času, ale zachovaly se například Risco Pintado (Temisas), El Álamo (Acusa seca), Roque Bentayga (Tejeda).  

Velmi zářným příkladem těchto zpevněných zásobáren je Cenobio de Valerón (výlet), nacházející se v okrsku městečka Santa María de Guía v severní části ostrova. Jedná se o nádherné využití přírodního převisu skály, který učinil z místa přírodní kryt a do kterého místní praobyvatelé vyhloubili téměř 300 zásobních komor, některé i obyvatelné, které sloužily jako zásobárny a uložiště.

Na cestě po archeologických nalezištích směrem na jihovýchod ostrova můžeme nalézt ve výšce 300 metrů nad mořem tajemný jeskyní komplex Cuatro Puertas (výlet). Jedná se o obří jeskyni se čtyřmi ručně do skály vytesanými vstupy. Její funkce není do dnešní doby stále známa, takže to mohlo být působiště vysoce postavené osoby, anebo místo obecného využití, ať už společenského či náboženského, ale každopádně nikoli obyčejné obydlí té doby.

Kromě jeskyní se velmi blízko nachází zvláštní a tomu uzpůsobené místo pro konání náboženských kultů a oslav.

V cestě za domorodým osidlováním a bychom si dále neměli nechat ujít kaňon Guayadeque (výlet) přírodní krajinu s velkým množstvím obydlených jeskyní. Nebo přírodní pevnost Fortaleza de Ansite (výlet), která je důkazem, že jeskyně se daly využívat i pro vojenské účely.

Na jeho východní straně se nachází velké množství přírodních, ale i ručně vytesaných jeskyní uzpůsobených k bydlení, k pohřbívání či k uchovávání zásob. Jako celek je vše organizováno do několika úrovní vzájemně propojených cestami, původně tunely, které procházely skálou. Mohlo by se jednat o poslední domorodou pevnost, z níž docházelo k odporu při dobývání ostrova španělskými vojáky.

Prehispánská populace ostrova Gran Canaria se usazovala ve velkých osadách s téměr poloměstskou strukturou. Města Gáldar (La Cueva Pintada), Telde (Cuatro Puertas) nebo Arguineguín měla největší koncentraci obyvatelstva. Jeskyně byly nejčastějším typem obydlí; zvyk, který přežívá až do dnešní doby v některých oblastech vnitrozemí (Artenara). Kromě jeskyní se nalezly jako obydlí i ručně do země vyhloubené prostory kulatého tvaru, obložené velkými kameny a pokryté dřevem.

Hospodářství prapůvodních obyvatel bylo založeno nejvíce na zemědělství, poté až na chovu a rybolovu. Z ječmene, základní potraviny, se vyrábělo gofio. K uchování potravin a zemědělských surovin sloužily zásobárny a sklady vytvořené v jeskyních a jednotlivě mezi sebou propojenými. Společenská struktura obyvatelstva byla hierarchická. Na jedné straně šlechtici s dědičnými tituly a rozhodující v oblasti správy, ekonomie, vlastnictví půdy a dobytka; a na straně druhé, prostý lid, kterému urozený pán poskytoval půdu a dobytek a na oplátku vybíral platby v naturáliích a službách. Hlavou komunity byl Guanarteme, tedy král. Faycán byl druhý nejvýše postavený muž ve společenské hierarchii a byl zodpovědný za bohoslužby a prováděné náboženské rituály; Harimaguada byla žena ze šlechty, která se již od dětství připravovala na stejnou funkci, jako plnil Faycán.

Nejvyšší bůh prapůvodních obyvatel, kterému byly nabízeny obětní dary a pro nějž byly prováděny obětní rituály, byl Acorán.

Archeologické muzeum Cueva Pintada de Gáldar – MUSEO Y PARQUE ARQUEOLÓGICO

CUEVA PINTADA DE GÁLDAR
C/ Audiencia, 2 – Gáldar.
Tel: 928 895 746 / Fax: 928 552 402
www.cuevapintada.com

Otevírací doba:
Od 16. září do 14. června – od úterý do soboty od 10:00 do 18:00 hod, neděle a svátky od 11:00 do 19:00 hod
Od 15. června do 15. září – od úterý do soboty od 10:30 do 19:30 hod, neděle a svátky od 11:00 do 19:00 hod

CENOBIO DE VALERÓN

Cuesta de Silva, s/n
Santa María de Guía – Gran Canaria.
Tel: 928 895 537 / 618 607 896 / Fax: 928 895 451
www.cenobiodevaleron.com
Otevírací doba:
V zimě: od úterý do neděle od 10:00 do 17:00 hod
V létě: od úterý do neděle od 10:00 do 18:00 hod VÝLET

Naleziště Cuatro Puertas – YACIMIENTO DE CUATRO PUERTAS

Hora Vermeja – Montaña Bermeja – 3 km od Telde
Otevřený prostor. VÝLET

MUSEO DE GUAYADEQUE

(Centrum archeologické interpretace – Centro de Interpretación Arqueológica)
Barranco de Guayadeque, s/n
Tel: 928 172 026
Otevírací doba: od úterý do soboty od 9:00 do 17:00 hod, neděle od 10:00 do 18:00 hod, svátky od 10:00 do 15:00 hod. VÝLET

Solné doly – SALINAS DE TENEFE
Exteriér: informační panely, individuální návštěva.
Interiér: návštěva po skupinách
Rezervace návštěvy: Tel: 928 759 706

NECRÓPOLIS DE ARTEARA

Carretera GC-60 směr Fataga, San Bartolomé de Tirajana 
Tel: (+34) 638 810 591 

Otevírací doba:  říjen – březen 10:00 a 17:00 h., duben – září 10:00 a 18:00 h.
Zavřeno každé pondělí a 1., 5. a 6 ledna, 1.5. a 24., 25. a31. prosince. mail: necropolisdearteara@arqueocanaria.com 
Web: www.necropolisdearteara.com 

NECRÓPOLIS DE MAIPÉS - výlet

Naleziště TUFÍA - výlet

a další

Pro návštěvu s průvodcem volejte na tel. +420 702 560 575 nebo pište na grancanariaservis.cz@gmail.com.

 
 

 

 
TOPlist