Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na severu Tenerife zahynul Čech, fotil velké vlny

11. 4. 2024

helikoptera.jpg

Třiapadesátiletý Čech zemřel ve středu v Puerto de la Cruz na Tenerife poté, co spadl do moře při fotografování. Pořizoval snímky silných vln v oblasti, informovalo nouzové koordinační centrum Kanárských ostrovů (Cecoes) a centrála 112 Canarias

Informaci o pádu obdržel Cecoes v 16:15 místního času. Záchranáři vytáhli turistu z rozbouřených vln pomocí vrtulníku, v té chvíli však již měl zástavu srdce. Záchranné týmy prováděly resuscitaci již na palubě a pokračovaly v ní i po přistání. Nakonec ale záchranáři konstatovali úmrtí. Na videu, které při akci pořídili, je vidět, že vlny jsou mimořádně silné.

Na Kanárských ostrovech platí oranžový, tedy druhý nejvyšší stupeň výstrahy kvůli silným vlnám a nárazům větru o rychlosti přesahující 90 kilometrů za hodinu. Úřady proto vyhlásily poplachovou situaci kvůli riziku vlnových záplav na pobřeží a uzavřely silnice a promenády v bezprostřední blízkosti moře.

Oběť, 53 let, byla zachráněna se zástavou srdečního svalu vrtulníkem záchranné a záchranné skupiny (GES). Incident se odehrál ve středu kolem 16:15 v době přílivu a povodňového poplachu a platného předběžného varování před pobřežními jevy.

Třiapadesátiletý muž české národnosti zemřel tuto středu 10. dubna odpoledne po pádu do moře v oblasti přírodních koupališť v obci Puerto de la Cruz. Turistu při focení vysokých vln stáhla bouře do moře. K události došlo ve středu odpoledne během přílivu.

V 16:15 přijalo nouzové a bezpečnostní koordinační centrum (CECOES) 112 vlády Kanárských ostrovů výzvu upozorňující na událost. V tu chvíli byla aktivována skupina záchranářů složená z vrtulníku Pohotovostní a záchranné skupiny (GES) vlády Kanárských ostrovů, základní záchranné sanitky a další pomocné sanitky Záchranné služby Kanárských ostrovů (SUC), dále pak ve skupině byl lékař a sestra ze zdravotního střediska La Guancha, plavidlo námořní záchrany, agenti z místní policie v Puerto de la Cruz, národní policie a Guardia Civil a členové konsorcia hasičů na Tenerife.

Po příletu na uvedené místo záchranáři z vrtulníku GES lokalizovali postiženého v moři, přistoupili k jeho záchraně a potvrdili, že došlo k zástavě srdce. Vzhledem k této situaci přistoupili k provádění kardiopulmonálních resuscitačních úkonů při jeho přesunu na heliport La Guancha. Čekala tam základní záchranná sanitka ze SUC spolu s lékařem a sestrou ze zdravotního střediska La Guancha.

Po přistání letounu zdravotnický personál primární péče ověřil, že postižený má stále zástavu srdce, a tak pokračoval v dalších resuscitačních úkonech. Po několika minutách, aniž by byli schopni situaci zvrátit, potvrdili záchranáři jeho smrt.

Generální ředitelství pro mimořádné situace vlády Kanárských ostrovů doporučuje nestát při výstraze na pobřeží na konci doků nebo vlnolamů, neriskovat fotografování nebo natáčení v blízkosti místa, kde se vlny lámou. Obyvatelé a návštěvníci by se také měli vyhnout jízdě po silnicích blízko pláže a neprovozovat sportovní a námořní činnost v oblastech zasažených vlnobitím.

(zdroj: novinky.cz, gobiernodecanarias.org)

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist